donderdag 26 augustus 2010

Chocoladeganache met frambozencrème

Nagerecht
4 personen

frambozenvulling:
100 gr suiker
400 gr diepvriesframbozen

ganache:
350 gr pure chocolade
150 ml slagroom
3 el cognac
125 ml crème fraiche
olie om in te vetten

garnering:
1,5 el cacaopoeder, gezeefd
verse frambozen

Voorbereiden: kan 2 dagen van tevoren, begin 1/2 dag van tevoren.
Kook voor de vulling de suiker met 60 ml water tot een siroop. Voeg de frambozen toe en kook 3 min. Pureer ze met de staafmixer/blender/keukenmachine en zeef door een fijne zeef.
Schenk de frambozenpuree terug in de pan en laat nog zachtjes 10 min. inkoken tot een dikke puree.Laat afkoelen.
Smelt voor de ganache de chocolade au bain marie.Verwarm de slagroom in een steelpan (niet laten koken!). Als de chocolade is gesmolten neem van het vuur en voeg dan de warme slagroom er al kloppend aan toe. Laat afkoelen tot kamertemperatuur. Roer de cognac door het chocolademengsel. Klop de ganache nu ongeveer 5 min. krachtig door totdat hij luchtig is en mooie pieken vormt. Meng de ganache met de crème fraiche.
Vet 4 kleine kleine souffléschaaltjes dun in met olie en leg in elk een op maat geknipt rondje bakpapier. Vul de vormpjes voor de helft met de ganache, druk in het midden een flink holletje en schep in elk 1,5 el frambozenpuree .Schep de rest van de ganache erop en maak de bovenkant glad. Zet tot gebruik afgedekt koel weg.
Bereiden:
Begin 10 min. van tevoren. Snijd de ganache langs de rand van de vormpjes los met een mes, stort voorzichtig op een mooi bordje en verwijder bakpapier. Bestuif de ganache en borden met wat cacaopoeder. Garneer met verse frambozen.

Dit nagerecht heb ik met Kerst gemaakt en het was ontzettend lekker en ik was er ook erg trots op!! Veel werk, vooral de frambozenpuree door de zeef halen kostte heeeel veel tijd, maar absoluut de moeite waard. De foto is ook huisgemaakt ;-)
Tip: Als je dit nagerecht ook met Kerst zou willen maken zorg dan dat je ver van tevoren je diepvries- en verse frambozen in huis haalt, want die zijn in die week overal strak uitverkocht...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten