zondag 2 januari 2011

Worteltjessoufflé met geitenkaas en lavendelsiroop

Voorgerecht
4 personen

400 gr worteltjes
50 gr boter
50 ml groentenbouillon
100 gr zachte geitenkaas
50 gr geraspte zeer oude kaas
1 eidooier en 2 eiwitten

lavendelsiroop:
200 gr suiker
paar druppels citroensap
1 el gedroogde lavendelknopjes

Verhit voor de siroop 200 ml water met de suiker en het citroensap. Laat de suiker helemaal oplossen en voeg de lavendelknopjes toe. Laat van het vuur af minstens een uur trekken. Zeef de siroop en zet weg.
Verwarm de oven voor op 200C.
Kook de worteltjes gaar in water met zout en druk ze door een zeef of pureer glad in de keukenmachine of met de staafmixer.
Verhit in een pan op laag vuur de wortelpuree met de boter en de bouillon. Roer er de geitenkaas, oude kaas en de losgeklopte eidooier door en neem de pan van het vuur.
Klop de eiwitten stijf en spatel ze voorzichtig door de puree. Giet de puree in soufflébakjes en bak ze 20-25 min in de oven.
Serveer de souffleetjes direct uit de oven. Zet de lavendelsiroop erbij op tafel en druppel naar believen erover.

Een fantastisch en verrassend voorgerecht! Zonder de siroop al heel lekker maar met de siroop ronduit te gek! Je waant je op vakantie in de Provence met alle dingen die het leven de moeite waard maken.
Lavendelknopjes verkopen ze bij de Tuinen en ook bij natuurwinkels.
Ik had zelf deze hoeveelheid gebruikt voor 2 personen en grotere soufflébakjes gebruikt, maar dan rijzen ze niet goed en zijn ze niet luchtig genoeg, al blijft de smaak nog steeds onovertroffen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten