maandag 12 december 2011

Pompoentaart met paddenstoelen

Hoofdgerecht 4-6 personen

700 gr pompoen, geschild en in stukken (hoeven geen kleine stukken te zijn)
olijfolie
1 recept hartig korstdeeg (zie beneden)
2 preien, in ringen
3 tenen knoflook, grof gehakt
60 ml droge witte wijn
300 ml slagroom
2 eieren en 1 eidooier
2 tl tijmblaadjes
2 el bladpeterselie, fijngehakt
125 gr geraspte gruyère
een snuf versgemalen nootmuskaat

Gebakken paddenstoelen:
olijfolie
2 tenen knoflook, fijngehakt
400 gr gemengde paddenstoelen (bv kastanjechampignons en shitake), grof gesneden
60 ml droge witte wijn
2 el bladpeterselie, fijngehakt

Hartig korstdeeg:
250 gr bloem
180 gr koude boter, in blokjes

Begin met het korstdeeg:
Maal bloem en boter met een snuf zout in de keukenmachine tot een fijnkruimelig mengsel. Doe er 3 el heel koud water bij en meng met je handen of in de machine tot een zachte deegbal. Als het deeg te stijf/onwerkbaar is doe er dan een heel klein beetje water bij, tot het goed is.
Leg het deeg verpakt in huishoudfolie minimaal 30 minuten in de koelkast. Dit kan natuurlijk ook langer.

Verwarm de oven voor op 180C.
Leg de stukken pompoen in een braadslee of op bakpapier op de bakplaat, bestrooi met zout en peper en besprenkel met olijfolie. Dek af met aluminiumfolie en zet 25-35 min in de oven tot de pompoen zacht is.
Rol intussen op een met bloem bestoven werkvlak het deeg uit tot een 5 mm dikke lap en bekleed er een beboterde taartvorm mee. (gebruik geen springvorm maar een lagere taartvorm, eventueel met losse bodem maar dat hoeft niet) Prik gaatjes in de bodem met een vork. Het is leuk om van restjes deeg vormpjes uit te steken voor op de taart, bv hartjes of sterren.
Zet de vorm nog 15 min in de koelkast. (dit kan natuurlijk ook langer, als je de bodem van tevoren wilt maken).
Bekleed het deeg met bakpapier en vul met steunvulling (bv rauwe rijst) en bak het 15 min blind. Verwijder dan de steunvulling en bakpapier en bak het deeg in 8-10 min bruin en gaar.
Verhit de olijfolie in een koekenpan en roerbak de prei en de knoflook 3-4 min tot de prei gaar is. Voeg de wijn toe en laat iets inkoken, haal van het vuur en laat afkoelen.
Pureer de gare pompoen, het preimengsel, de room, eieren, eidooier, tijm en peterselie in een keukenmachine glad. Voeg de kaas en nootmuskaat toe en royaal zout en peper. Giet dit mengsel in de taartbodem, leg er eventueel deegvormpjes bovenop (als je ze bestrijkt met ei worden ze mooi bruin, wat ik zelf was vergeten zoals je op de foto kunt zien!) en zet 40-45 min in de oven tot de vulling stevig en mooi goudbruin is.
Begin 10 min voor de taart klaar is met de paddenstoelen. Zet een koekenpan op hoog vuur en verhit er olijfolie in. Voeg de paddenstoelen toe en bak ze lekker bruin. Blus af met de witte wijn en zet het vuur lager. Doe er de knoflook en de peterselie bij en laat nog een paar minuten zachtjes bakken. Pas op dat de knoflook niet verbrandt!
Haal de taart uit de oven, snijd in punten en schep de paddenstoelen erover, zaaaaalig!

Het is belangrijk om het recept van tevoren goed te lezen. Toen ik het voor de eerste keer maakte heb ik me er gigantisch op verkeken hoeveel werk het is, en was ik nog 1,5 uur bezig terwijl mijn bezoek er al was. Het makkelijkst is om de deegbodem en de vulling klaar te hebben van tevoren. Hou er rekening mee dat de bodem in de koelkast moet koelen en moet worden voorgebakken, en dat het preimengsel moet afkoelen tussendoor.
Het is dus even wat werk, maar daar krijg je wel wat voor terug. En mocht je met zijn 2en zijn dan eet je er 2 keer van! Even 10 min opwarmen bij 180C in de oven en hij is nog lekkerder dan de dag ervoor!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten