zondag 25 november 2012

Kip met appelmoes

Hoofgerecht en bijgerecht
2 personen

Voor de marinade:
2 el bruine suiker
sap van een 1/2 citroen
flinke scheut zoete sojasaus
1 flinke el geel mosterdzaad
1 flinke el honing
zout en peper naar smaak
paar el olijfolie

2 biologische kipfilets, in niet té kleine stukken

voor de appelcompote:

4 appels, liefst zure, bv goudreinetten, in blokjes
1 kaneelstokje
100 ml water
25 gr suiker
eventueel een tl gemalen kaneel

Maak eerste de appelcompote:

Doe de appels in een niet te grote pan, samen met de suiker, water en het kaneelstokje. Breng aan de kook op niet te hoog vuur en laat ongeveer 15 minuten pruttelen onder regelmatig roeren (met een houten lepel), tot alles zacht is en het er volgens jou uitziet als compote.
Laat afkoelen en doe in een mooie kom. Bestrooi eventueel met gemalen kaneel.
Je kunt ook appelcompote maken met vanille in plaats van kaneel. Doe er dan het merg van een half vanillestokje in.
Nóg een andere variatie is met kardemom. Kneus een paar kardemompeulen (3-4) en doe die erbij.
Allemaal lekker.

Voor de kip:

Maak de marinade door alle ingrediënten in een kom te doen. Doe er de stukken kip bij en schep goed door de marinade. Je kunt de kip meteen bereiden, maar als je wilt kun je hem ook even een tijdje laten marineren.
Ver hit een koekenpan (je hoeft geen olie te gebruiken want die zit al in de marinade) en als pan goed heet is voeg dan de gemarineerde kip toe. Bak ongeveer 10 minuten onder regelmatig keren tot de kip gaar en mals is en de marinade helemaal ingekookt en stroperig.

Maak er geroosterde aardappels uit de oven bij!

Geïnspireerd op een kipgerechtje wat ik een keer at bij Restaurant de Firma in Nijmegen. Met appelcompote met vanille erbij. Super!
 
 



Geen opmerkingen:

Een reactie posten