zondag 25 november 2012

Zalm met za'atar en granaatappelpitjes


Hoofdgerecht
2 personen

1 roze grapefruit
1 el bruine basterdsuiker
1 mooi stuk zalmfilet van ongeveer 400 gram met vel
2 el za'atar (zie beneden)
beetje roomboter, in kleine klontjes
500 gram zoete aardappel, schoongeboend
1 tl gemalen kaneel
3 el maple syrup (ahornsiroop)
grof zeezout
2 el granaatappelpitjes

Verwarm de grill op de hoogste stand. Als je een aparte oven hebt kun je die alvast voorverwarmen op 200C. Als je, zoals ik , een grill hebt ín de oven verwarm de grill dan gewoon voor op 225C. Als je de grill niet meer nodig hebt zet je de oven gewoon weer op de ovenstand.
Snij 2 schijven uit het midden van de grapefruit en bestrooi met bruine suiker. Leg ze op een stukje bakpapier in een schaal en zet 5 minuten onder de grill. (wel even regelmatig kijken!). Haal uit de oven en laat afkoelen.
Verlaag de oventemperatuur naar 180C.
Snijd de zoete aardappels in stukken. Schep in een kom met de kaneel, maple syrup en wat zeezout. Doe in een braadslee en zet 30 minuten in de oven. Schep om na 20 minuten.
Leg de zalm met het vel naar beneden op een stuk bakpapier in een ovenschaal. Knijp één of meer van de overgebleven stukken grapefruit uit over de zalm en bestrooi met de za'atar. Verdeel de kleine klontjes boter over de zalm.
Zet 15-20 minuten bij de zoete aardappels in de oven, die je nu ook nog even kan omscheppen!
Serveer op een mooie schaal of bord met de grapefruitschijven en de aardappels en bestrooi met granaatappelpitjes.

Een ideaal gerecht om te maken als er mensen komen eten. Het ziet er fantastisch uit en het is echt héél makkelijk om te maken. Ik maakte het voor 2, maar als je het voor meer mensen maakt dan heb je zo'n mooi groot stuk zalm en dan ziet het er helemáál geweldig uit! Je hebt van alle ingrediënten dan wel meer nodig hè!!

Er zitten een paar ingrediënten in die je misschien niet kent en die ook moeilijker te krijgen zijn:

Za'atar- is een midden-oosters kruidenmengsel. In de tijd dat ik dit recept plaatste nog vrij moeilijk te krijgen maar tegenwoordig steeds bekender, je kunt het nu ook gewoon bij de Appie kopen. Zelf maken kan ook:
2 el sesamzaadjes, geroosterd
2 el sumak
1 el gedroogde tijm
1 el gedroogde oregano
1 tl zout
Door elkaar roeren.

Sumak zijn een bepaalde soort gedroogde en tot poeder gemalen bessen, dat verkopen ze bij turkse winkels.

Granaatappelpitjes kun je tegenwoordig kant en klaar kopen bij de AH, maar je kunt natuurlijk ook granaatappels kopen want die hebben ze ook en dat is veel goedkoper. Ook op de markt en bij turkse winkels verkopen ze granaatappels, en dat is nóg goedkoper. Om de pitjes eruit te halen halveer je de appel en neem je hem met de snijkant onder in je hand. Door er hard met een pollepel op te slaan vallen de pitjes eruit. Misschien moet je de appel eerst even een beetje zachter maken door er in te knijpen aan verschillende kanten. Je kunt ze ook uitpersen, het sap is superlekker en heel gezond.

Het lijkt misschien alles bij elkaar heel veel werk, maar schijn bedriegt en dit recept is écht de moeite waard. Als je het mooi opdient, is het wat mij betreft Kerstmiswaardig. En dat vond Jamie ook want het stond in de kersteditie van zijn magazine!



Geen opmerkingen:

Een reactie posten