zaterdag 15 juni 2013

DE salade van 2013! (sobanoedelsalade met aubergine en mango)

Voor 6 personen

1 1/4 dl rijstazijn
40 gr fijne kristalsuiker
1/2 tl zout
2 tenen knoflook, fijngehakt
1/2 rode peper, fijngehakt
1 tl sesamolie
geraspte schil en sap van 1 limoen
2 1/4 dl zonnebloemolie
2 aubergines, in blokjes
250 gr sobanoedels
1 grote, rijpe mango, in blokjes
grote bos basilicum, fijngesneden
bos koriander, fijngesneden
1/2 rode ui

Maak eerst de dressing:
Verwarm in een steelpan de azijn met suiker en zout 1 minuut tot de suiker is opgelost. Neem de pan van het vuur en voeg de knoflook, chilipeper en sesamolie toe. Laat de dressing afkoelen en roer er limoenrasp- en sap door.

Verhit de zonnebloemolie in een grote pan en bak de aubergineblokjes in 3 of 4 porties. Schep ze als ze goudbruin zijn in een zeef, bestrooi royaal met zout en laat uitlekken.

Kook de noedels in ruim kokend water met zout en roer af en toe. Ze zijn in 5-8 minuten beetgaar. Giet af en spoel onder de koude kraan. Schud er zoveel mogelijk water af en dep droog in een theedoek of met keukenpapier. Het gaat er maar om dat er niet teveel water in de salade belandt.

Vermeng de noedels met de dressing, mango, aubergine, de helft van de kruiden en de ui. Je kunt hem nu een paar uur opzij zetten maar ik kan me voorstellen dat je dat helemaal niet wilt. Bestrooi voor het opdienen met de rest van de kruiden.

Voilá: één van de lekkerste salades die je de afgelopen járen geproefd hebt. Uit het fantastische kookboek Plenty van Ottolenghi, mijn nieuwe held. Elk recept wat ik uit dit boek heb gemaakt tot nu toe is geweldig. Smaakexplosies in je mond. Ik zou net zo goed het hele kookboek hier kunnen publiceren, maar je moet het zelf maar gewoon kopen. O ja, het is vegetarisch, maar niemand die dat nog opmerkt...
Deze salade staat op de nominatie voor de Top 10.

BTW : sobanoedels verkopen ze gewoon bij de toko, maar ook bij natuurwinkels. Ik zou voor de toko gaan, want dat scheelt de helft van het geld. Bij AH XL hebben ze ze ook.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten