woensdag 15 januari 2014

Thaise garnalensoep

Voor 4 personen, of als hoofdgerecht voor 2 á 3

zonnebloemolie
Thaise rode currypasta, 2 el
400 ml kokosmelk
2 citroenblaadjes (ingevroren te koop bij de toko, grote zak doe je eeuwen mee, je hoeft ze niet te ontdooien van tevoren)
500 ml visbouillon
garnalen, hoeveelheid naar eigen smaak (lekkerst is om rauwe garnalen te nemen, kan prima uit de diepvries, al gepeld en al, doe ze in een vergiet en spoel ze goed met koud water om te ontdooien)
1 wortel, in luciferreepjes
hand peultjes, sugarsnaps of sperziebonen (of meer natuurlijk, als je wilt)
mie of rijstnoedels
sap van 1 limoen

Verhit een scheut zonnebloemolie in een pan op middelhoog vuur. Voeg de currypasta toe en bak 30 seconden. Doe de kokosmelk, bouillon en citroenblaadjes erbij, laat aan de kook komen en doe dan de mie erbij. Kijk van tevoren op de verpakking hoe lang de mie moet koken, die ik gebruik moet 14 minuten. In die 14 minuten moet de rest van de ingrediënten ook kunnen garen. Gebruik je sperziebonen dan kost dat wat meer minuten dan bij peultjes of sugarsnaps, dus dat moet je even afstemmen. In mijn geval:
na 5 minuten de sperziebonen en de wortel erbij. Als deze 7 á 8 minuten gekookt hebben de garnalen erbij doen en nog 2 minuten laten koken.
De sperziebonen zijn dan nog mooi groen met wat bite en de garnalen hebben 2 minuten gehad en zijn dan mooi roze en lekker mals. Wil jij de sperziebonen en/of je wortels wat gaarder, dan moet je ze er dus eerder indoen. In ieder geval hoeven de garnalen pas in de laatste 2 minuten!
Roer nog even door en check voor de zekerheid of de garnalen goed zijn en schep in kommen. Knijp wat limoensap uit over elke kom.

Wij eten deze soep vaak als hoofdgerecht maar willen er dan toch nog wel iets extra's bij: vegetarische miniloempiaatjes uit de diepvries zijn écht lekker! Ik koop die van de Appie. Je kunt ze rechtstreeks uit de diepvries in de koekenpan gooien, bak ze in wat zonnebloemolie goudbruin aan beide kanten in ongeveer 4 á 5 minuten. Laat even uitlekken op keukenpapier. Geef er sweet chillisaus bij of maak zelf een sausje: Flinke lepel mayo (echte!), wat yoghurt of crème fraiche, teentje knoflook in uitpersen, peper, zout, limoensap van een dikke limoen en ook wat rasp. Doorroeren en klaar. Zalig.
Alles bij elkaar lijkt dit recept misschien ingewikkeld of veel werk, maar het is makkelijk en snel. Je moet het gewoon een keer proberen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten