zondag 13 juli 2014

DE salade van 2014!!

Salade van pittige kikkererwten en verse groenten
4 personen


een groot blik kikkererwten
1 komkommer
een paar grote tomaten
een bos radijsjes
1 rode paprika
1 kleine rode ui
een bosje koriander
een bosje peterselie
6 el olijfolie extra vierge
geraspte schil van 1 citroen plus 2 el sap
1,5 el appelazijn of sherryazijn (ik vind appelazijn heeeeeel lekker!)
1 teen knoflook, geperst
1 tl fijne kristalsuiker
1 tl gemalen kardemomzaad
1,5 tl gemalen piment
1 tl gemalen komijn
griekse yoghurt
zout en zwarte peper

Snijd de komkommer, tomaten, radijs en paprika in blokjes. Snipper de ui. Hak de koriander en de peterselie en doe alles in een kom.

Maak de dressing door 5 el olijfolie te mengen met de citroenschil, citroensap, appelazijn, knoflook en suiker. Breng op smaak met zout en peper.
Giet de dressing over de salade en schep door elkaar.

Vermeng de kardemom met piment, komijn en 1/4 tl zout. Giet de kikkererwten af, doe ze in een kom en roer er het specerijenmengsel doorheen.
Verhit een koekenpan op hoog vuur met wat olijfolie en bak hierin de kruidige kikkererwten tot ze een beetje bruin gaan zien.

Verdeel de salade over de borden en schep er de warme kikkererwten bovenop. Ik maak altijd een klein kuiltje om ze in te doen.
Schep er een lepel griekse yoghurt over en serveer.

Nooit geweten dat een salade zó bevredigend kan zijn om te eten!!! Uit het kookboek Jeruzalem van Ottolenghi. Fantastische smaken en ook het koud en warm op één bord is heerlijk.
Over de specerijen: je kunt ze natuurlijk allemaal kant en klaar gemalen kopen, maar het is absoluut veel lekkerder om komijnzaad, kardemompeulen en hele pimentkorrels te kopen en zelf in de vijzel te malen. Heb je nog geen vijzel? Koop er een bij de toko want daar zijn ze goed en niet duur. Alleen al vanwege de geuren die vrijkomen de moeite waard. Echt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten