zaterdag 6 februari 2016

Feesttaart van bladerdeeg gevuld met amandelspijs, stoofpeertjes en cranberrycompote

Nagerecht of taart, 10 personen

2 eieren
1/2 tl vanille-extract of 1 zakje vanillesuiker
400 gr amandelspijs
2 rollen vers bladerdeeg
250 gr cranberrycompote (gekocht of zelfgemaakt, zie beneden)
300 gr stoofperen (gekocht of zelfgemaakt, zie beneden)
1/2 tl kaneel
1/4 tl gemalen kruidnagel
poedersuiker
eventueel slagroom of ijs, voor erbij

Verwarm de oven voor op 200C.
Splits 1 ei. Klop met de mixer of in de keukenmachine 1 heel ei, 1 eiwit en het vanille-extract door de amandelspijs.
Rol 1 rol bladerdeeg af. Leg het deeg met het bakpapier in een brownievorm van 28x18 cm. Schep de amandelspijs op het deeg en strijk glad. Verdeel er de cranberrycompote over.
Snijd de stoofperen in dunne partjes en leg ze in 2 banen dakpansgewijs op de compote. Bestrooi met de kaneel en de kruidnagel. Klap het overhangende deeg over de vulling.
Rol nog 1 rol bladerdeeg af. Snijd er een deeglap uit die er mooi op past. Klop de bewaarde eidooier los met 2 tl water. Bestrijk het teruggeklapte deeg dun met de dooier. Leg de deeglap erop en druk licht aan. Bestrijk ook het deegdeksel dun met eidooier.
Steek met koekvormpjes hertjes of sterren uit en leg ze op de taart. Bestrijk ook deze dun met eidooier. Maak in de deegdeksel nog een paar insnedes zodat de stoom kan ontsnappen en het deeg knapperiger wordt.
Bak de taart in de voorverwarmde oven in 40-50 minuten goudbruin en gaar. Bestuif de taart voor het serveren met poedersuiker.
Lekker met of zonder slagroom of ijs.


Toen ik het recept met foto zag voor deze taart was ik meteen verkocht. Ik denk dat het de eerste keer is van alle kerstdiners, dat er helemaal geen andere desserts op de rol hebben gestaan. Ik wilde natuurlijk ook persé springende hertjes erop, net als op de foto. Nou, dat heb ik geweten! Echt letterlijk stad en land afgelopen, maar nergens te krijgen. Uiteindelijk wel een vormpje gevonden met een hertenkop met gewei. Het zag er niet zo mooi uit als in de Delicious, maar ach, hij was wel erg lekker!

Ik heb nog even gedacht om zelf bladerdeeg te maken, maar dat was me net iets té. Wel heb ik zelf de cranberrycompote en de stoofperen gemaakt. Die kun je ook prima kant en klaar kopen, maar ik vond dat te makkelijk en ook niet leuk, voor het kerstdiner maak je het zelf! Zie de recepten voor de compote en de stoofperen hieronder:

Cranberrycompote:

voor ongeveer 3 potjes

Breng 250 gr cranberry's aan de kook met 50 ml stoofperenvocht (of appel- of perensap), 1/2 tl gemalen kaneel en 75 gr suiker. Draai het vuur laag en kook de bessen 6-8 minuten tot ze openbarsten. Laat de compote afkoelen. Je kunt ook gerust diepvriescranberry's gebruiken in plaats van verse. Overigens heb ik deze compote ook geserveerd bij de ganzenpaté, de derde gang van het Kerstdiner 2015. Lekker hoor!

Stoofperen:

1 kilo stoofpeertjes (Gieser Wildeman)
1 citroen, schoongeboend
250 ml soepele rode wijn
75 gr suiker
1 kaneelstokje
4 kruidnagels
1 laurierblaadje

Schil de peertjes met een dunschiller. Laat de steeltjes eraan zitten. Snijd 3 reepjes gele schil van de citroen.
Doe de stoofperen in een ruime pan zodat ze naast elkaar passen en voeg de wijn toe. Vul aan met water totdat de peertjes net onder staan.
Voeg de citroenreepjes, suiker en het kaneelstokje toe en breng aan de kook. Voeg de kruidnagels en de laurier toe. Stoof 1 uur op laag vuur. Ze zijn goed als een mes er zo inglijdt.

Ach, zo lekker!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten